Annons
Nyheter

Tysk vrede mot amerikansk ambassadör

I Tyskland växer ilskan mot USA:s nytillträdde Berlinambassadör Richard Grenell, efter en kontroversiell intervju med högerpopulistiska Breitbart News. Socialdemokraten Martin Schulz anser att den amerikanske diplomaten beter sig som "en högerextrem kolonialofficer".(TT)
Publicerad 5 juni 2018

I Breitbartintervjun hyllar Trumpvännen Grenell "vågen av konservativ politik" i Europa. Uttalandena har väckt vrede bland tyska politiker, som anser att den amerikanske ambassadören blandar sig i tyska och europeiska angelägenheter på ett otillbörligt vis.

Socialdemokraternas före detta ledare Martin Schulz, som var påtänkt som utrikesminister efter valet i höstas, kräver att Grenell skickas hem. En utländsk diplomat måste förhålla sig neutral gentemot sitt värdland, enligt den tidigare talmannen i Europaparlamentet, som inte skräder orden.

””
Annons

"Godsägarmanér"

Vänsterpartiet Die Linkes gruppledare Sahra Wagenknecht är också upprörd.

””

Förbundskansler Angela Merkels partikollega Jürgen Hardt, utrikestalesperson för den kristdemokratiska parlamentsgruppen, har en teori om USA-ambassadörens agerande. Det är ett sätt för regeringen i Washington att splittra och försvaga EU, tror Hardt.

””

Skapade uppståndelse

Grenell skapade uppståndelse i Tyskland tidigare i vår, då han bara några timmar in i sitt uppdrag som ambassadör twittrade att tyska företag gör bäst i att avveckla sin verksamhet i Iran.

På onsdagen får han möjlighet att förklara sitt senaste utspel vid ett sedan tidigare planerat möte på UD i Berlin.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons