Annons
Nyheter

Tyska HD: Föräldrar får ärva flickas FB-konto

Tysklands högsta domstol har gett ett föräldrapar rätten till deras avlidna 15-åriga dotters Facebook-konto. Enligt domstolen kan kontot jämställas med en personlig dagbok eller privata brev, och kan i och med det ärvas.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

Tysklands högsta domstol har gett ett föräldrapar rätten till deras avlidna 15-åriga dotters Facebook-konto. Enligt domstolen kan kontot jämställas med en personlig dagbok eller privata brev, och kan i och med det ärvas. Domen anses som ett prejudikat, då det tidigare varit oklart om digitalt innehåll kan ingå i arvet efter en avliden person.

Facebook har vägrat ge föräldrarna åtkomst till kontot och tagit bort det, med hänvisning till att privat digital kommunikation skyddas i tysk lag.

Annons

Den 15-åriga flickan dog 2012 efter att ha blivit påkörd av ett tåg i Berlin. Utredningen har inte lyckats reda ut om det var en olycka eller ett självmord. Föräldrarna hoppas att flickans privata meddelanden över Facebook ska bringa klarhet om dödsorsaken. Tågföraren har krävt föräldrarna på skadestånd, som de inte behöver betala om det visar sig ha varit en olycka.

I dag erbjuder Facebook två möjligheter för att hantera ett konto efter en avliden person: antingen tas det bort eller förvandlas till ett minneskonto, utan access till privata meddelanden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons