Annons
Nyheter

Polis: Iranskt oppositionsmöte skulle bombas

Sex personer, varav en är iransk diplomat, har gripits i Belgien, Frankrike och Tyskland. De misstänks för inblandning i ett planerat bombattentat mot en konferens med den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin som hölls i Frankrike i helgen.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

Den islamiska vänsterrörelsen var tidigare terrorstämplad av USA och EU. Den klassningen har dock senare tagits bort av både EU och USA.

Belgisk polis har gripit två personer, en man och en kvinna. Åklagare i Belgien säger att paret greps i lördags och att ett halvt kilo hemmagjort sprängmedel och en tändanordning hittades i deras bil.

Annons

Flera polisinsatser har genomförts i Belgien med anledning av gripandena.

I Tyskland har en iransk diplomat stationerad i Österrike gripits för misstänkta kopplingar till det planerade attentatet. Tre personer har även gripits i Frankrike, uppger en säkerhetskälla.

Irans utrikesminister Javad Zarif avfärdar på Twitter uppgifterna om den misstänkta bombdådsplanen som falskt alarm i syfte att kasta en skugga över president Hassan Rohani som just nu är på besök i Europa. Rohani befinner sig i Schweiz och ska därefter besöka Österrike i syfte att stärka banden med Europa sedan USA dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

Omkring 25 000 personer deltog i konferensen som hölls strax norr om Frankrikes huvudstad Paris. Med på mötet var också USA:s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om terrorklassningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons