Annons
Nyheter

Två britter förgiftade med nervgift

Två britter, en man och en kvinna, har förgiftats med Novitjok - samma nervgift som en rysk ex-spion och hans dotter förgiftades med tidigare i år. Det nya fallet utreds av den brittiska antiterrorpolisen. En talesperson för premiärminister Theresa May säger att händelsen tas på stort allvar.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

De två drabbade, en 45-årig man och en 44-årig kvinna, är båda britter enligt polisen. De vårdas på sjukhus och deras tillstånd rapporteras vara livshotande. Paret hittades i lördags medvetslösa i en bostad i byn Amesbury, som ligger drygt en mil från staden Salisbury där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för en nervgiftsattack i mars i år.

Sent på onsdagskvällen meddelade chefen får den brittiska antiterrorpolisen Neil Basu på en pressträff att de båda offren utsatts för nervgiftet Novitjok.

Annons

Parets bakgrund

Basu betonade samtidigt enligt Reuters att man inte hade några underrättelseupplysningar om att de båda hade avsiktligt utsatts för giftet. Polisen har heller inte hittat något i partes bakgrund som skulle kunna peka på att någon medvetet riktat in sig på dem, sade Basu på pressträffen.

En talesperson för premiärminister Theresa May sade tidigare under dagen att regeringen får regelbundna uppdateringar och tar händelsen på stort allvar.

Initialt trodde polisen att paret blivit sjuka efter att ha använt någon typ av drog, men snart skickades prover till försvarets laboratorium i Porton Down. Det var provsvar därifrån som polisen tog emot på onsdagskvällen.

Pekade ut Ryssland

Folkhälsoorganet Public Health England (PHE) bedömde tidigare under onsdagen att det inte att det finns någon risk för allmänheten.

"Det aktuella rådet från PHE, baserat på antalet offer, är att det inte tros finnas en betydande hälsorisk för allmänheten. Detta kommer att fortsätta bedömas allteftersom mer information blir känd", sade en talesperson för PHE.

I mars, då Julia Skripal och hennes far Sergej Skripal utsattes för en nervgiftattack i Salisbury, pekade brittiska myndigheter ut Ryssland som skyldigt till attacken, och flera europeiska länder har utvisat ryska diplomater i protest. Ryssland har i sin tur förnekat inblandning i dådet och till svar utvisat lika många diplomater.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons