Annons
Nyheter

Tusentals rohingyer flyr våldet - varje dag

Varje dag passerar flera tusen rohingyer gränsen till Bangladesh för att söka skydd. Väl på plats väntar tuffa levnadsvillkor. - Vi ser den internationellt snabbaste flyktingströmmen på 30 år, säger biståndsrådet Anders Öhrström.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

I den bangladeshiska gränsstaden Cox's Bazar grävs små kullar ur för att skapa läger åt nyanlända flyktingar.

””
””

Miljardbelopp behövs

Annons

FN och hjälporganisationer uppskattar att det behövs drygt 3,5 miljarder kronor för att under det närmaste halvåret hantera situationen och hjälpa den muslimska minoritetsgruppen.

Hälften av alla rohingyer i delstaten Rakhine har flytt på bara några veckor, samtidigt är fler på väg därifrån. Den burmesiska militären har genomfört insatser som man hävdar riktas mot terrorister, men som bland andra FN menar uppvisar alla tecken på etnisk rensning.

Ungefär 4 000-5 000 rohingyer passerar gränsen till Bangladesh varje dag, enligt landets myndigheter. Tiotusen uppges vänta vid en gränsövergång.

””
””

Svenska Sida har beslutat om ett extra humanitärt bistånd på totalt 40 miljoner kronor. 20 miljoner går till Internationella rödakorskommittén, den enda organisation som Burmas regering tillåter verka i Rakhine och 20 miljoner till en hjälporganisation som bidrar med rent vatten, mat och sjukvård till flyktingar i Bangladesh.

””

Eskalerat våld

Nyanlända rohingyer säger att det eskalerade våldet i Burma är anledningen till att flyktingströmmen återigen ökar. Rashida Begum berättar att lokala burmesiska myndigheter sagt att rohingyerna var i trygga händer om de stannade i byarna.

””

Omkring 509 000 rohingyer har korsat gränsen till Bangladesh, enligt FN. Öhrström tror att det kan bli svårt att få ihop de pengar som behövs till området.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons