Annons
Nyheter

Australien i politiskt limbo

Slutresultatet i Australiens val dröjer. När rösträkningen avbröts på söndagsnatten hade inte någon segrare kunnat utses. Sittande premiärministern, Liberalernas Malcolm Turnbull, har fått sig en törn, men ser ut att sitta kvar.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Premiärminister Malcolm Turnbulls utlysning av nyval i Australien ser ut att ha slagit fel.

I stället för att stärka sin ställning, som var planen när parlamentet upplöstes i maj, har väljarna flytt hans koalition, som ser ut att tappa från 90 till drygt 70 mandat i underhuset, där 76 behövs för majoritet. Valet är jämnt och någon segrare har inte kunnat utses.

Annons

Knappt 80 procent av rösterna har räknats och det dröjer innan ett färdigt reslutat kommer. Resterande röster räknas först på tisdag och resultatet kan dröja upp till två veckor.

””

Turnbull kan utmanas

I australiska medier spekuleras det om att Turnbull kommer att utmanas om ledarposten, vilket skulle innebära att landet får sin femte premiärminister sedan 2013.

””

Labor oväntat starka

Det andra stora partiet i Australisk politik, Labor, gjorde däremot en starkt val, med fokus på sina traditionella valfrågor som vård och utbildning.

Peter Chen konstaterar att ledaren Bill Shorten visat sig både vara en bättre debattör än Turnbull, men också bättre på att driva sin kampanj.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons