Annons
Nyheter

Turkisk journalist dömd för paradisläcka

Hon avslöjade detaljer om företag på Malta ägda av Turkiets tidigare premiärminister Binali Yildirim och hans söner. Nu har journalisten Pelin Ünker dömts till fängelse för "ärekränkning och förolämpning".(TT)
Publicerad 9 januari 2019

Förutom 13 månader bakom galler ska journalisten betala en bötessumma på motsvarande drygt 14 000 kronor, har en domstol i Istanbul beslutat enligt journalistnätverket ICIJ.

Domen rör flera artiklar i den turkiska tidningen Cumhuriyet i november 2017 som var en del av den stora paradisläckan som avslöjade hur politiker, multinationella företag och kriminella gömmer pengar i skatteparadis. Ünker och Cumhuriyets rapportering riktade in sig på dunkla affärer gjorda av flera personer i den turkiska maktens toppskikt.

Annons

Bland annat skrev man om offshoreföretag på Malta ägda av Yildirimfamiljen.

Pelin Ünker säger till ICIJ att hon kommer att försöka överklaga domen.

"Beslutet (domen) är ingen överraskning för oss. Resultatet var klart redan från början. Det finns ingenting brottsligt eller ärekränkande i mina artiklar", säger Ünker, som påpekar att Yildirimfamiljen medgett att uppgifterna om deras maltesiska företag är korrekta.

Turkiet rankas på 157:e plats av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Organisationen beskriver landet som "världens största fängelse för professionella journalister".

Paradisläckan består till stor del av dokument från juristbyrån Appleby, med kontor bland annat på Isle of Man, liksom Maltas bolagsregister. Den delades av Süddeutsche Zeitung till TT, SVT och fler än 90 andra medieföretag, samordnade av journalistnätverket ICIJ.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons