Annons
Nyheter

Turkiet varnar för kurdisk folkomröstning

Turkiet riktar skarp kritik mot planerna på en folkomröstning om självständighet i den självstyrande kurdiska regionen i Irak.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Turkiet riktar skarp kritik mot planerna på en folkomröstning om självständighet i den självstyrande kurdiska regionen i Irak.

"Vi tror att det här är ett jättelikt misstag", säger utrikesdepartementet i ett uttalande, och poängterar att Iraks territoriella integritet och politiska enighet är en fundamental ståndpunkt för Ankara.

Annons

Det kurdiska presidentkansliet meddelade på torsdagen att man beslutat att en folkomröstning om självständighet ska hållas den 25 september.

Irakiska Kurdistan utgörs av tre provinser som styrs av en autonom regionregering med egna säkerhetsstyrkor. Bland kurder utomlands finns stort stöd för tanken på en självständig stat, men i praktiken ställs en sådan inför stora interna och externa utmaningar som sätter hela Iraks framtid på spel.

I uttalandet från presidentskapet sägs att folkomröstningen ska hållas "i regionen Kurdistan och i delar av Kurdistan utanför regionens administration". Det är en hänvisning till stora områden som både Kurdistan och Bagdad gör anspråk på, bland annat den oljerika provinsen Kirkuk.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons