Annons
Nyheter

Turkiet sörjer efter bombdåd

Turkiet har landssorg efter attentatet vid en fredsdemonstration i Ankara som krävde minst 95 människoliv. Attacken är den dödligaste i sitt slag i landets moderna historia.(TT)
Publicerad 11 oktober 2015

Prokurdiska grupper inom vänsterrörelsen skulle genomföra en fredsmanifestation i den turkiska huvudstaden när två explosioner skakade demonstrationståget. Två självmordsbombare tros ligga bakom gårdagens attentat.

Premiärminister Ahmet Davutoglu utlyste omedelbart tre dagars landssorg. I ett kort uttalande hävdade han att flera grupper, bland dem Islamiska staten (IS), kurdiska PKK och en extrem vänstergrupp fanns bland dem som figurerar i polisutredningen.

Annons

Ledaren för prokurdiska HDP, som gick starkt framåt i valet i juni, lade samtidigt skulden för dådet på den turkiska staten. Samma budskap fördes fram i flera gatuprotester i Istanbul.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde i ett uttalande "den avskyvärda attacken" och manar till "solidaritet och beslutsamhet" som ett svar på "terrorn".

Kurdiska PKK-gerillan meddelade att den utlyser vapenvila fram till parlamentsvalet som är planerat att hållas den 1 november. Många bedömare tror dock att valet måste ställas in under rådande omständigheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons