Annons
Nyheter

Turkiet dömer 72 till livstid för kuppförsök

En turkisk domstol har dömt 72 personer, bland dem flera militärer, till livstids fängelse för blodbadet på en central bro i Istanbul i samband med den misslyckade statskuppen för två år sedan.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

När kuppmakare tog över kontrollen över bron - som binder samman den europeiska och asiatiska sidan av Istanbul - den 15 juli 2016 och stängde av den dödades 34 människor.

Ytterligare 27 personer har dömts till över 15 års fängelse för medhjälp till kuppförsöket, rapporterar statliga nyhetsbyrån Anatolia. Samtliga av de dömda anser att de är oskyldiga.

Annons

Bron i Istanbul spelade en central roll i kuppförsöket och har sedan dess döpts om till minne av händelsen. Den heter nu 15 juli-martyrernas bro.

Minst 250 människor, många av dem obeväpnade civila, dödades runt om i Turkiet under militärernas kuppförsök.

Över 160 000 personer, bland dem många soldater, tjänstemän och akademiker, har gripits anklagade för kopplingar till den USA-baserade muslimske ledaren Fethullah Gülen som president Erdogan hävdar ha orkestrerat kuppförsöket.

Undantagstillståndet som infördes i landet efteråt löper ut i slutet av juli. President Erdogan vill nu införa nya säkerhetsbestämmelser som ska ge lokala guvernörer större befogenheter, för att "fortsätta bekämpa terrorismen".

På söndag, årsdagen för kuppförsöket, kommer en minneshögtid att hållas i Turkiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons