Annons
Nyheter

Turist dömd till åtta års fängelse i Egypten

En libanesisk turist som greps i Egypten förra månaden efter att ha lagt ut en video på Facebook där hon hävdar att hon utsatts för sexuella trakasserier i landet har dömts till åtta års fängelse. Kvinnan greps på flygplatsen Kairo när hon skulle lämna landet.(TT)
Publicerad 7 juli 2018

Kvinnan greps på flygplatsen Kairo när hon skulle lämna landet. Hon hade då lagt ut den tio minuter långa videon - som snabbat blev viral - där hon bland annat kallar Egypten för "ett skitland".

Den 24-åriga kvinnan hävdar att hon blivit sexuellt trakasserad av taxichaufförer och av unga män på gatorna. Hon säger också att servicen på restaurangerna i Egypten var usel under den muslimska fastemånaden Ramadan. Den libanesiska kvinnan hävdar dessutom att hon har blivit bestulen på pengar vid ett tidigare besök i Egypten.

Annons

Kan överklaga

En domstol i Kairo förklarade på lördagen henne skyldig till att uppsåtligen ha spridit falska rykten och därmed för att ha skadat samhället, religionen och allmän anständighet, enligt källor inom juristväsendet.

Men kvinnan kan överklaga domen i en appellationsdomstol den 29 juli, enligt hennes advokat Emad Kamal.

””

Deprimerad

Enligt Kamal så genomgick kvinnan 2006 en hjärnoperation för att ta bort en blodpropp som hade hämmat hennes förmåga att kontrollera sin vrede. Dessutom lider kvinnan av en depression, enligt dokumentation som advokaten överlämnat till rätten.

Människorättsaktivister rapporterar ofta om ett allt mer ökat tryck mot rättighetsfrågor under den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi regim.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons