Nyheter

"Konstruktivt" på brexitmiddag i Bryssel

Kan skotska musslor, ankbröst och walesisk potatisgratäng skapa enighet om brexit? - Konstruktivt, säger i alla fall EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efter en arbetsmiddag med brittiske brexitministern i Bryssel. Fast någon omförhandling blir det inte.(TT)
Publicerad 11 februari 2019

I kvällsmörket i Bryssel anlände gäst efter gäst till måndagskvällens arbetsmiddag på den brittiske ambassadörens residens, med brexitminister Stephen Barclay och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i spetsen.

Drygt två timmar senare, efter sjötunga från Nordsjön med skotska pilgrimsmusslor till förrätt och därefter ankbröst med potatisgratäng från Pembrokeshire i västra Wales, verkade brexitcheferna åtminstone mätta när de kom ut.

””

Enligt den brittiska presskåren på plats bjöds Barnier och Barclay även på brittisk ost och franska viner. Och till kaffet fick de sällskap av premiärminister Theresa Mays andreman, kabinettsminister David Lidington, och belgiske förre premiärministern Herman Van Rompuy, som var permanent rådsordförande i EU mellan 2009 och 2014.

"Inte den här veckan"

Theresa May ska på tisdagseftermiddagen återigen framträda i underhuset i London för att redogöra för brexitläget.

Bara 47 dagar återstår till det planerade utträdet den 29 mars. Den brittiska regeringen lovar fortfarande att parlamentet dessförinnan ska få hålla en "avgörande omröstning" om brexit - exempelvis om ett utträdelseavtal.

””

I parlamentet väntas May bland annat redovisa vad Barclay fått ut av arbetsmiddagen med Barnier.

"Förhandlingsgrupperna ska fortsätta arbeta för att hitta en väg framåt", meddelar en brittisk regeringstalesman enligt tidningen The Sun.

Att EU inte vill omförhandla utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland är långt ifrån något nytt.

Den öppning som finns handlar i stället om vad som kan uttryckas i den politiska deklaration om framtida relation som fungerar som ett bihang till utträdelseavtalet.

””

May-nej till tullunion

Inom EU sätts hoppet just nu till att regeringen och oppositionen i Storbritannien på egen hand ska hitta något att samsas om.

Theresa May har reagerat försiktigt positivt till vissa av de krav som Labourledaren Jeremy Corbyn fört fram för att godkänna utträdelseavtalet. Corbyns önskan om en permanent tullunion med EU gillar hon däremot inte alls.

Det brittiska parlamentet ska på onsdag och torsdag debattera och även rösta om sin syn på brexit just nu.

Regeringens signal till ledamöterna är dock tydlig: spar på krutet den här veckan, ni kommer att få tycka till lite på allvar lite senare.

””

TT