Annons
Nyheter

Trumps och Clintons närmaste i duell

Den ene har presenterat sig som "tråkig" och den andre som "B-kändis". Nu möts de politiskt erfarna vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Tim Kaine i USA för tv-debatt - och försvar av Donald Trump respektive Hillary Clinton.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Både Indianaguvernören Pence och Virginiasenatorn Kaine rapporteras ha slipat sina argument och övat sig i låtsasdebatter. I direktsändningen måste de sälja sina respektive kandidaters vitt skilda recept för USA:s framtid samtidigt som de ska verka redo för att kunna ta över Vita huset om det behövs.

Försvarar

Annons

Spansktalande Tim Kaine, som tidigare varit Virginias guvernör, har de senaste månaderna kampanjat intensivt för Hillary Clinton och bland annat försvarat Clintonstiftelsen från anklagelser om oegentliga kopplingar till USA:s UD. Han har lite godmodigt kallat sig för "tråkig", en egenskap som Clinton sägs älska. Public service-kanalen NPR:s politiska analytiker varnar dock för att Kaine kan attackera när man minst anar det.

Värdekonservative Mike Pence har i pressen flitigt försvarat och förklarat Donald Trumps kontroversiella uttalanden, till exempel dennes hyllning av Rysslands president Vladimir Putin. Tidningen The Wall Street Journal noterar att Pence skiljer sig från affärsmannen på flera plan - från det naturligt vita håret och att han varit gift med samma hustru i 31 år (Trump är inne på sitt tredje äktenskap) till Pences djupa förankring i Republikanska partiet och mer ödmjuka framtoning.

””

Efter debatten mellan Clinton och Trump i förra veckan gjorde Pence dock en viktig markering. Han sade till flera tv-kanaler att han tror på att mänsklig påverkan ligger bakom klimatförändringarna. Trump har kallat klimatkrisen för "en bluff".

Skatt på agendan

Den 90 minuter långa vicepresidentdebatten under natten till onsdag väntas få lägre tittarsiffror är den mellan Clinton och Trump, och duellen spås ha minimal inverkan på väljarna. Men i ljuset av avslöjandet att Trump kan ha utnyttjat lagar som låtit honom slippa betala inkomstskatt i 18 år, finns ändå en viss förväntan i luften. Pence, Kaine och Clinton har alla offentliggjort sina deklarationer, men inte Trump.

Dessutom har Republikanerna precis sjösatt en uppmärksammad reklamfilm som attackerar katoliken Kaine för att ha en svajig inställning till dödsstraffet.

Historiskt har vicepresidentrollen i USA beskrivits som ceremoniell och trist. Men allt sedan Bill Clintons vicepresident Al Gore har ämbetet fått mer tyngd. Gore hade bland annat ansvar för USA:s relationer till Ryssland och efterföljaren Dick Cheney (George W Bushs vicepresident) hade stort inflytande över beslutet om kriget i Irak. Sittande Joe Biden har haft Ryssland och Ukraina på sitt bord, men även hanterat ekonomiska stimulanspaket och den i USA så känsliga vapenfrågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons