Annons
Nyheter

"Trumps knähund" kan bli ny justitieminister

Hur hotad är utredningen om rysk påverkan på USA-valet? Demokraterna slipar knivarna för att skydda granskningen sedan presidenten utsett en av sina lojalister till tillförordnad justitieminister. Samtidigt ryktas att ännu en Trumpvän är påtänkt för jobbet.(TT)
Publicerad 9 november 2018

Kort efter det att president Donald Trump häromdagen sparkade justitieminister Jeff Sessions - mannen som avsade sig översynen av utredningen som bland annat granskar möjliga kopplingar mellan Trumpkampanjen och Moskvas påverkan på valrörelsen 2016 - höll några av kongressens högst uppsatta demokrater krismöte.

De var oroliga över att Trump inte låtit biträdande justitieminister Rod Rosenstein ta ett kliv upp, utan i stället utsett Sessions tidigare stabschef Matt Whitaker som tillförordnad chef för departementet. Därmed tar Whitaker, som uttalat kritik gentemot utredningen och beskrivits som Trumps öron och ögon på justitiedepartementet, över ansvaret för den omtvistade granskningen.

Annons

Minskade anslag?

””
””

Vid Demokraternas krismöte diskuterades steg som redan tagits, som att skicka förfrågningar till ett antal myndigheter om att bevara dokument som har med Muellerutredningen och avskedandet av Sessions att göra, skriver CNN. Det indikerar att partiet tänker utreda sparkandet av Sessions, när de tar över majoriteten i representanthuset i januari.

Man slipade också strategier, bland annat en plan som går ut på att pressa Republikanerna att inkludera en skrivning om skydd för Mueller i den budget som måste godkännas i december. Demokraterna överväger även att bestrida Whitakers tillfälliga uppdrag. I och med sin kritik mot Mueller anses han jävig samt att han inte har frågats ut och godkänts av senaten - en process partiföreträdare hävdar att även en tillförordnad justitieminister måste ha gått igenom.

””

Hårdför lojalist

I stormens centrum står demokraten Nancy Pelosi, som sannolikt blir talman i januari och därmed kommer att ha en central roll i kongressutredningarna, samt Trump själv. Presidenten har hävdat att Rysslandsutredningen är dålig för landet och en "häxjakt". Men han har inte lagt ner den.

Liknande argument har förts fram av Whitaker som i medier beskrivs som en hårdför, konservativ Trumplojalist. Han har kallat tillsättningen av Mueller för löjlig och skum samt sagt att det vore att passera en gräns om den särskilde åklagaren granskade familjen Trumps ekonomi, skriver USA Today.

Trumps knähund?

Det är dock oklart hur länge Whitaker blir kvar på sin post. I Washington DC florerar rykten om att New Jerseys tidigare guvernör, ex-åklagaren Chris Christie, ligger bra till för jobbet som justitieminister. Christie var själv republikansk presidentaspirant, men ställde sig bakom Trump och har haft en del mindre uppdrag för presidenten.

””

Christie har dock tidigare uttryckt stöd för Rysslandsutredningen och kallat Mueller "en ärlig kille", enligt nyhetssajten Axios.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons