Annons
Nyheter

Trump skrev under sjukförsäkringsdekret

I ljuset av Republikanernas oförmåga att riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" agerar president Donald Trump på egen hand. Han har skrivit under ett presidentdekret som han säger kommer att bana väg för toppenförsäkringar.(TT)
Publicerad 12 oktober 2017
””
””

"Fantastisk sjukvård"

Enligt Donald Trump är hans penndrag det första steget för att förse miljoner amerikaner med Obamacare-lättnader.

””
Annons

Dekretet river inte upp Obamacare utan är ett tillägg som ska ge "toppenförsäkringar" till småföretagare, enligt presidenten. Det innebär även att amerikaner kommer att kunna köpa försäkringar i andra delstater.

Ingen omedelbar effekt

Men även de begränsade steg som presidenten tog med sin namnteckning kommer att ta månader för den federala verksamheten att implementera. Människor ska inte förvänta sig omedelbara effekter, enligt experter. Och de nya reglerna kan dra ut så mycket på tiden att de inte påverkar 2019 års försäkringar.

””
””

Demokratledaren i senaten, Chuck Schumer, anklagar Trump för att i ett slag, som med en rivningskula, vilja förstöra sjukvårdssystemet.

"Efter att ha misslyckats med att riva upp lagen (Obamacare) i kongressen försöker presidenten sabotera systemet", säger Schumer i ett uttalande.

Kan gå samman

Trump planerar alltså att göra det lättare för småföretagare att gå samman och köpa försäkringar, bland annat via intresseorganisationer, och därmed undvika "Obamacares" snåriga regelverk som nu råder för mindre företag.

Federala myndigheter beordras i dekretet att göra tillägg till reglerna som omgärdar sådana större försäkringsköp, så att småföretagare inte begränsas av reglerna i sin hemmastat, enligt amerikanska medier.

Det är en frustrerad president Trump som skriver under. Att riva upp och ersätta företrädarens sjukförsäkringsreform var ett av hans - och många partikamraters - främsta vallöften. Men trots upprepade försök, och att Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar, har man inte kunnat enas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons