Annons
Nyheter

Hollande fick tala med Trump

USA:s blivande president Donald Trump har börjat tala med sina framtida europiska kollegor. Slutligen pratade han med en av de mest högljudda kritikerna: Frankrikes president François Hollande.(TT)
Publicerad 11 november 2016

Hollande har flera gånger uttryckt en vilja att få kontakt med Trump efter det amerikanska valet, och han har klargjort att han vill ha en "rak" diskussion med den blivande presidenten där ländernas positioner ska klargöras.

Kampen mot terror

Annons

Presidenten är mån om att släta över eventuella irritationsgropar som kan ha uppstått sedan han varit tuff i sina kommentarer om Trump.

””

Men på fredagen öppnades telefonledningen mellan de två. Enligt insatta källor närstående Hollande talade de om kampen mot terror och om krigs- och oroshärdar i Syrien, Irak och Ukraina. Även uppgörelsen om Irans atomenergiprogram, som Trump motsätter sig, togs upp i samtalet.

Handeln ska stärkas

Desto bättre verkar relationen vara mellan USA och Storbritannien. Premiärminister Theresa May var snabb att skicka sina gratulationer till Trump efter valet. I ett samtal med Trump i torsdags underströk May bland annat att hon vill stärka ländernas handel och investeringar när Storbritannien lämnar EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick ett samtal från Trump under torsdagen. Några detaljer om samtalet vill regeringens talesperson Georg Streiter inte ge, men samtalet ska ha handlat om att behålla de långvariga banden länderna emellan.

Samtidigt fortsätter president Barack Obama att hålla liv i sina nära kontakter med kollegor. Vita huset meddelade på fredagen att Obama ska träffa Angela Merkel nästa vecka, liksom Theresa May. Ett möte med Kinas ledare Xi Jingping är också inplanerat under ett toppmöte i Perus huvudstad Lima.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons