Annons
Nyheter

Vita huset: Presidenten är ingen lögnare

Förre FBI-chefen James Comey anklagar president Donald Trump för "lögner". Comey säger att han fick sparken på grund av Rysslandsutredningen - och att Trump försökte påverka honom att lägga ned den. Men Vita huset slår tillbaka: "Presidenten är ingen lögnare".(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Den hett emotsedda utfrågningen i senatens underrättelseutskott började vid 16-tiden svensk tid. Comey kom in i salen till smattrande kameror och satte sig framför de utfrågande senatorerna.

Intresset har varit enormt i USA, efter att Comeys sjusidiga skriftliga redogörelse offentliggjordes på onsdagen.

””
Annons

Förvirrad av Trump

För första gången sedan Trump sparkade honom talade Comey offentligt om vad som föregick händelsen. Comey, som vittnade under ed och närvarade frivilligt i egenskap av privatperson, enskild medborgare, gick ut hårt. Han anklagade Trump för "lögner" om honom och FBI.

””
””

Comey anser att Trump svärtat ner hans anseende.

Ryssen "kommer tillbaka"

Senatorernas första fråga: Har du några tvivel om att Ryssland ingrep i valet 2016?

””

Han tvivlar inte heller på att Rysslands regering kände till intrånget i valet.

””

När Trump i ett möte med Comey den 14 februari tog upp frågan om att "släppa" utredningen om den tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn - som haft uppdrag i Moskva och tvingades avgå - så besvärade det Comey.

James Comey sade att han fick sparken just på grund av hur Rysslandsutredningen bedrevs.

Enligt demokrater kan orden och handlingarna tolkas som övergrepp i rättssak, medan republikaner ser mer lättvindigt på saken.

Gick på magkänslan

Annons

Comey fick frågan varför han förde så noga anteckningar efter sitt första möte med Trump den 6 januari.

””
””

Hans anteckningar lämnades till en person utanför justitiedepartementet, avslöjar Comey som bad en vän läcka uppgifter i anteckningarna till en reporter eftersom han ansåg att en särskild åklagare behövde tillsättas.

Kände sig styrd

Comey berättade om Trumps påtryckningar och krav på lojalitet och kände att presidenten ville utöva makt på honom.

””

En utfrågare, den republikanske senatorn James Risch, frågade om Trump specifikt beordrade Comey att lägga ned utredningen; Trump hade sagt att han "hoppades" att utredningen läggs ner.

””
””

"Är ingen lögnare"

Vad hade hänt om presidenten hade fått som han velat?

””

Vita huset att reagerar på att Comey beskriver Trump som en lögnare och slår tillbaka i ett uttalande: "Presidenten är ingen lögnare", där det också framgår att Trump är nöjd med bekräftelsen att han inte utreds personligen.

Utfrågningen i senaten fortsatte sedan bakom stängda dörrar när sekretessbelagda uppgifter skulle avhandlas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons