Annons
Nyheter

Trafikkaos när kineser firar nyår

Kineserna firar i vanlig ordning nyår senare än andra. Och som så ofta utbryter kaos när hundratusentals människor tar sig från storstäderna till byar på landet. Snö och isande vindar gör inte saken bättre.(TT)
Publicerad 2 februari 2016

Flitens lampa lyser året om i Kina med undantag för ett par veckor i februari, då landet tar behövlig semester. För många är det kinesiska nyåret, eller vårfestivalen som den också kallas, årets enda ledighet.

Av den anledningen är de återkommande trafikstörningarna kring högtiden ett minst sagt påtagligt stressmoment. Inte minst som traditionen säger att familjen ska vara samlad innan midnatt för den kinesiska nyårsafton som i år infaller den 8 februari.

Annons

Hundratusentals fast

Nära 100 000 människor satt på tisdagen fast i Guangzhou, provinsen Guangdongs huvudstad, i södra Kina på grund av kraftiga snöstormar och is som stoppat tågtrafiken i de centrala och norra delarna av landet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Redan i helgen beordrades taxichaufförer att inte köra kunder till tågstationen som då börjat bli överfull. På tisdagen hade vissa resenärer väntat mer än tio timmar på sitt tåg och andra i flera dagar, skriver South China Morning Post.

””

Ensam på flight

Men somliga kom i väg till sist. En kvinna vid namn Zhang, som väntat i tio timmar på sitt flyg från Wuhan i centrala Kina, fick en glad överraskning när hon insåg att hon var den enda passageraren på flighten till Guangzhou. Alla andra hade antingen gett upp eller bokat om, enligt SCMP.

"Jag känner mig snuskigt rik! Jag är den enda passageraren på planet", skrev Zhang uppsluppet på Weibo, den kinesiska varianten av Twitter. Allt medan andra snällt fick vänta på tåg som aldrig ville komma.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons