Annons
Nyheter

Tio soldater dömda för hotellattack

Tio soldater har dömts till fängelse för att ha mördat en sydsudanesisk journalist och våldtagit fem utländska hjälparbetare vid en attack mot ett hotell i Juba 2016. Attacken skedde efter att trupper lojala med president Salva Kiir vunnit ett slag i staden.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Tio soldater har dömts till fängelse för att ha mördat en sydsudanesisk journalist och våldtagit fem utländska hjälparbetare vid en attack mot ett hotell i Juba 2016.

Attacken skedde efter att trupper lojala med president Salva Kiir vunnit ett slag i staden. Mellan 50 och 100 soldater begav sig då till hotellet där de, enligt vittesuppgifter, plundrade, dödade en journalist, våldtog fem kvinnliga hjälparbetare och sköt en amerikan i benet.

Annons

Attacken är en av de allvarligaste mot utländsk personal sedan inbördeskriget i Sydsudan bröt ut 2013, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Soldaterna döms till mellan sju år och livstids fängelse. Militärdomstolen slog även fast att den Sydsudanesiska regeringen ska betala 4 000 dollar i skadestånd till varje våldtäktsoffer och även ersätta den mördade journalistens släktingar.

Domen ses som ett prov på president Salva Kiirs regerings vilja att utreda krigsbrott begångna av sydsudanesiska trupper.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons