Annons
Nyheter

Brasiliens expresident gripen

Brasiliansk polis har genomsökt Luiz Inácio "Lula" da Silvas hem och tagit in den inflytelserike före detta presidenten för förhör. Polisen uppger att insatsen är en del i utredningen av den gigantiska mut- och korruptionshärvan kring det statliga oljeföretaget Petrobras.(TT)
Publicerad 4 mars 2016

Polisen uppger att insatsen är en del i utredningen av den gigantiska mut- och korruptionshärvan kring det statliga oljeföretaget Petrobras. Det ska finnas bevis för att Lula tagit emot illegala förmåner och att pengar från härvan bland annat finansierat politiska kampanjer.

Förutom Lulas hem i Sao Paolo genomsöktes även kontoren för expresidentens institut, Lula-institutet, igenom liksom familjemedlemmars och kompanjoners hem.

Annons

Anklagelserna mot Lula kretsar kring en sjönära lyxlägenhet och ett fritidshus. Lula har förnekat ägarskap av lägenheten och all inblandning i Petrobras-härvan.

Lula var president mellan 2003 och 2010 och är den kanske mest omtyckte ledaren i Brasiliens moderna historia. Lula-institutet kallar i ett uttalande gripandet "godtyckligt, olagligt och oförsvarbart". Även Brasiliens arbetsmarknadsminister Miguel Rossetto rasar över polisinsatsen.

Samtidigt ledde demonstrationer utanför expresidentens hem till sammandrabbningar mellan Lula-anhängare och regeringskritiker.

Sao Paulobörsens ledande index, Bovespa, reagerade positivt på gripandet och stiger med 5 procent, medan Brasiliens valuta real lyfter med över 3 procent, rapporterar Financial Times.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons