Annons
Nyheter

Självmordsrisken tonades ner

Reaktionerna är kraftiga sedan en terrormisstänkt syrier tagit sitt liv i häktet i Leipzig. Politiker riktar hård kritik mot polisen och 22-åringens advokat talar om en rättsskandal. Myndigheter försvarar sig med att självmordsfaran inte verkade vara akut.(TT)
Publicerad 13 oktober 2016
””
””

Så trots grundläggande trygghetsåtgärder mot självskadande beteende verkar personalen på häktet ha släppt på vaksamheten under onsdagen. Vid 20-tiden hittades 22-åringen död, uppenbarligen efter att ha hängt sig själv, i cellen.

Ska vara omöjligt

Annons

Den unge mannen greps under natten till måndagen i Leipzig, sedan landsmän till honom larmat polisen och hållit kvar honom i en lägenhet. Han tros ha planerat ett jihadistiskt bombdåd mot Berlins flygplats och under den gångna helgen hittade polisen en större mängd av vad som tros vara sprängämnet TATP i hans lägenhet i Chemnitz.

Händelsen har lett till en kritikstorm mot polisen. Flera politiker har deklarerat att det ska vara omöjligt för en misstänkt att ta sitt liv i häkte, andra beskriver det inträffade som "en mardröm" och "en katastrof", enligt den tyska tidningen Bild.

22-åringens försvarare säger till nyhetsmagasinet Focus att han är "fullständigt chockerad" och talar om en "rättsskandal".

Inspirerad av IS

Polisen har tidigare uppgett att 22-åringen verkar ha inspirerats av eller haft kopplingar till terrorrörelsen Islamiska staten (IS). Mannen ska ha förberett en bomb, eventuellt en självmordsväst, som var färdig, eller nästan färdig, att användas, sade Jörg Michaelis, chef för kriminalpolisen i Sachsen, i måndags.

Under torsdagens presskonferens sade Klaus Fleischmann, chefsåklagare i Sachsen, att det fortfarande är oklart om mannen agerat ensam eller om han haft några medbrottslingar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De landsmän till 22-åringen som medverkade till gripandet har hjälteförklarats, och många i Tyskland har krävt att de ska belönas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons