Annons
Nyheter

Terrordådet i London: Det här vet vi

Sju människor dödades och nära 50 skadades i lördagskvällens attentat i London. Det här vet vi om vad som har hänt. Attacken i London startade 21. 58 lokal tid på lördagskvällen.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Attacken i London startade 21.58 lokal tid på lördagskvällen.

Angriparna inledde attacken med att i hög fart köra in en vit skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen, riktning söderut.

Annons

Efter att ha kört in i ett staket vid Southwark Cathedral, strax söder om bron, klev tre män ur bilen och attackerade personer vid Borough Market med kniv. Borough Market är ett restaurang- och uteserveringstätt område och turistmål, känt från bland annat Harry Potter-böckerna.

Sköts till döds

När polisen anlände sköts angriparna till döds. Sammanlagt avfyrade åtta poliser omkring 50 skott. Det skedde bara åtta minuter efter det första larmet.

En av polisens kulor träffade en person ur allmänheten. Personen är inte livshotande skadad.

Sju personer dog i attackerna, utöver de tre misstänkta gärningsmännen. Fyra poliser skadades.

Minst 48 personer fick föras till sjukhus. På måndagen låg 36 av dem kvar på sjukhus, 18 av dem med livshotande skador.

Känd av säkerhetstjänsten

På måndagen namngav polisen två av de misstänkta attentatsmännen.

Khuram Shazad Butt, 27 år, uppges vara född i Pakistan men hade brittiskt medborgarskap. Han uppges ha varit medlem i en extremistisk organisation och ska ha varit känd av säkerhetspolisen.

Rachid Redouane, 30 år, har uppgett sig vara av marockanskt och libyskt ursprung. Redouane använde sig också av efternamnet Elkhdar.

Annons

De utpekade männen var från Barking i östra London.

Flera gripna

Tolv personer greps på söndagen i Barking i östra London, för inblandning i dådet. Samtliga släpptes på måndagen. På måndagsmorgonen greps ytterligare ett antal personer i Barking och Newham.

Männen bar något som såg ut som sprängladdningar, som senare visade sig vara falska.

Gärningsmännen hade själva hyrt skåpbilen som användes vid attacken.

Några direkta kopplingar mellan lördagens attack på London Bridge, självmordbomben i Manchester och attacken i Westminster i mars har ännu inte hittats, sade premiärminister Theresa May på söndagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons