Annons
Nyheter

Taiwaneser röstar om samkönade äktenskap

Ska samkönade äktenskap verkligen bli lagliga i Taiwan? Den frågan ska taiwaneser svara på i en folkomröstning den 24 november, samma dag som lokala val hålls. Taiwans författningsdomstol beslutade redan i maj i fjol att en lag som förbjuder samkönade äktenskap bryter mot landets grundlag.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

Ska samkönade äktenskap verkligen bli lagliga i Taiwan? Den frågan ska taiwaneser svara på i en folkomröstning den 24 november, samma dag som lokala val hålls.

Taiwans författningsdomstol beslutade redan i maj i fjol att en lag som förbjuder samkönade äktenskap bryter mot landets grundlag. Detta efter att parlamentet röstat igenom ett förslag om att ge homosexuella laglig rätt att gifta sig, som första land i Asien. Enligt författningsdomstolens skrivelse skulle den gamla lagen ändras inom två år, annars får samkönade par automatiskt rätt att gifta sig.

Annons

Skälet till folkomröstningen i november är att en aktivistgrupp, som är emot samkönade äktenskap, gjort en namninsamling som lämnats in till landets valkommission. De kräver en folkomröstning om frågan samt en separat lag som reglerar giftermål mellan homosexuella, något som försvarar "familjevärderingar", enligt uppgifter till Reuters.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons