Annons
Nyheter

Syriska regimen vill återta områden i sydväst

Den syriska regimen avser att återta två områden som hålls av rebellgrupper i södra och sydvästra Syrien, meddelar landets utrikesminister Walid al-Muallim. Metoden liknar den som tidigare fått rebeller att ge upp områden som östra Ghouta och östra Aleppo.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

Den syriska militären har släppt flygblad över rebellområden i de södra delarna med uppmaning till grupperna att antingen lägga ned sina vapen och underkasta sig regimens styre eller lämna regionerna. Rebellgrupperna håller områden i provinserna al-Qunaytirah respektive Daraa, som gränsar till de av Israel ockuperade delarna av Golanhöjderna samt Jordanien.

Den syriska regeringen har tidigare återtagit kontrollen över områden, som exempelvis östra Ghouta, med liknande metoder - ofta i kombination med omfattande ryskstödda offensiver.

Annons

Walid al-Muallim kräver också att USA lämnar militärbasen al-Tanf i en rebellhållen del av Homsprovinsen.

Den syriska armén och regeringstrogna styrkor kontrollerar omkringliggande områden, medan områdena i al-Qunaytirah och Daraa styrs av en rad rebellgrupper, bland andra terrorrörelsen IS.

Damaskus har inte inlett någon dialog om de södra delarna och al-Muallim säger vid en presskonferens i huvudstaden att om något avtal ska slutas måste det inkludera att USA drar tillbaka sina trupper från al-Tanf.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons