Annons
Nyheter

Sydkorea stänger gamla kolkraftverk

Sydkorea planerar att stänga tio åldrande kolkraftverk senast 2025. Åtgärden vidtas för att infria landets löften från klimatmötet i Paris i fjol och minska beroendet av fossila bränslen. Trots det tycks antalet kolkraftverk bli fler, eftersom det också byggs 20 nya kolkraftverk till och med 2022.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Sydkorea planerar att stänga tio åldrande kolkraftverk senast 2025. Åtgärden vidtas för att infria landets löften från klimatmötet i Paris i fjol och minska beroendet av fossila bränslen.

Trots det tycks antalet kolkraftverk bli fler, eftersom det också byggs 20 nya kolkraftverk till och med 2022. Men energidepartementet lovar att det inte ska tillkomma fler i den plan som läggs fast nästa år.

Annons

I dag står koleldade kraftverk för 40 procent av elförsörjningen i Asiens fjärde största ekonomi. Men regeringen meddelade nyligen att den planerar att satsa över 300 miljarder kronor på förnybar energi till och med 2020.

Åtgärderna beräknas leda till att minska luftburna partiklar med 24 procent till och med 2030 jämfört med nivån i fjol, enligt energidepartementet.

Enligt överenskommelsen i Paris ska Sydkorea minska utsläppen av växthusgaser med 37 procent till och med 2030. Stängningen av de gamla kolkraftverken väntas minska utsläppen med 6 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons