Annons
Nyheter

Sverige vägrar ge upp om EU:s asylreform

Läget är fastlåst och oenigt och flitigt dödförklarat. Ändå vägrar åtminstone Sverige att ge upp om EU:s stora asylreform - trots att månader av stiltje nu väntar inför EU-valet.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Efter ännu en diskussion bland EU:s migrationsministrar i Bryssel finns fortsatt inga tecken på en snar lösning för den segdragna processen.

Sedan i fjol våras har inte mycket hänt, vilket fått EU-kommissionen att börja mana medlemsländerna till tillfälliga lösningar och en uppdelning av paketet.

Annons

Sverige anser ändå att reformen fortfarande lever.

””

Kan delas upp?

EU:s asylreform består av sju lagförslag med allt från nya regler för hur asylsökande ska tas emot och behandlas till synen på kvotflyktingar och samarbetet kring flyktingdatabaser. Det som framför allt låst hela frågan är tanken på att ha en obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan medlemsländerna om något eller några länder plötsligt behöver ta hand om en stor mängd inkommande.

Det sistnämnda gillas inte av framför allt de så kallade V4-länderna - Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien - som samtidigt betonar starkt att paketet ska ses som en helhet och inte får delas upp. Även medelhavsländerna vill se en paketlösning, vilket ytterligare bidrar till det låsta läget.

Sverige vill helst att alla de sju förslagen dras igenom samtidigt, men kan tänka sig en uppdelning så som bland andra Tyskland och Frankrike nu pressar på för.

””

Väntan på val

Just nu lär emellertid inte mycket hända.

””
””

Samtidigt är det inte omöjligt att EU-valet, som lär medföra ett rejält ändrat EU-parlament och därefter en helt ny EU-kommission, kan landa i att asylpaketet till sist dras tillbaka och görs om.

Fast det tror inte Morgan Johansson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons