Annons
Nyheter

Svenskkopplad terrormisstänkt "genomsyrad" av IS

Den man som levt i Sverige och som i tisdags attackerade en polispatrull med hammare, hade mängder med jihadist-propaganda i datorn och beskrivs av åklagaren som en nybörjare i terrorsammanhang. En utredning om försök till mord har nu inletts i en terrordomstol i Paris.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

En utredning om försök till mord har nu inletts i en terrordomstol i Paris.

Det fanns ett antal broschyrer och olika slags IS-propaganda i datorn hos den 40-årige man som misstänks för att med hammare ha attackerat en polis utanför katedralen Notre Dame i centrala Paris tidigare i veckan.

Annons

Det rapporterar flera franska medier och hänvisar till en presskonferens som den franske Parisåklagaren François Molins höll under lördagseftermiddagen.

Har erkänt dådet

Det handlar om bilder på attentat, bland annat det i London, en manual från IS och dokument som glorifierar attentaten i Paris och Bryssel 2015 eller brott begångna av IS i Syrien.

””

Enligt åklagaren har mannen erkänt själva dådet. Han har sagt till utredarna att han radikaliserats själv, framför internet och beskriver sig som en sunnit som praktiserar sin religion "ganska strikt" sedan ett tiotal månader.

””

Och datafilerna dyker upp på mannens dator först i januari 2017, visar utredningen.

Av det skälet menar åklagaren att utredningen måste fokuseras mot hur och när mannen radikaliserats.

Siktat mot huvudet

””

Mannen har nu formellt delgivits misstanke om brott inför en särskild terrordomstol. Enligt åklagaren handlar det om försök till mord.

Enligt åklagaren skulle dessutom den 40-årige mannen ha siktat mot huvudet när han kastade sig mot polismannen med en hammare. Polismannen har för åklagaren berättat om hur han räddades av att en kollega ropat "se upp!" sekunden innan attacken och hur han då hunnit skydda sig och undvika att bli träffad i huvudet.

Mannen har levt många år i Sverige och då studerat, framförallt journalistik vid universiteten i Stockholm och Uppsala. Han har även varit gift med en svensk kvinna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons