Annons
Nyheter

Svenskens rättegång uppskjuten igen

Domstolsförhandlingarna om den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru har skjutits upp igen. Nu måste Sverige sätta ner foten mot Etiopien, enligt Marus advokat Hans Bagner. Det är andra gången den här veckan Fikru Marus rättegång skjuts upp.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Det är andra gången den här veckan Fikru Marus rättegång skjuts upp. I måndags ska skälet ha varit att Maru inte transporterades till rättegångssalen från sjukhuset på grund av otydliga instruktioner till sjukhusledningen. Nu lyder förklaringen att fängelset gjort bedömningen att Fikru Maru är för sjuk för att transporteras.

"Extremt upprörande"

””
Annons

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Han anklagas för att ha varit medveten om att påtryckningar skett på åklagaren när ett tidigare åtal mot honom lades ner. Han är vid dålig hälsa och vårdas sedan i september på sjukhus för en kollapsad lunga. Nu vill Bagner att Sverige ska ta i med hårdhandskarna mot Etiopien.

””

"Mycket allvarligt"

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver i en skriftlig kommentar till TT situationen som "mycket allvarlig".

"Nu måste etiopiska myndigheter se till att rättsprocessen kan fullföljas och att Fikru Maru kan få medicinsk vård utanför Etiopien", skriver Wallström.

Patric Nilsson, presskommunikatör på UD säger att utrikesministern har varit tydlig mot Etiopien och att Wallström åter kommer ta upp fallet på hög nivå, men att det i slutänden är den etiopiska domstolen som ska fatta beslut.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons