Annons
Nyheter

Aung San Suu Kyi träffar Trudeau och Löfven

Burmas ledare Aung San Suu Kyi reser till Kanada nästa vecka för att rådfråga landets premiärminister Justin Trudeau om konstitutionella reformer. Sedan åker hon till Stockholm och träffar statsminister Stefan Löfven.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Kanadas utrikesdepartement skriver i ett pressmeddelande att han och fredspristagaren Aung San Suu Kyi ska diskutera federalism och demokratiska reformer i Burma, och även regional fred och säkerhet samt vikten av att främja demokrati, ett bra styre och mänskliga rättigheter. Trudeau uppges se fram emot att träffa Aung San Suu Kyi, men den kanadensiska regeringen är bekymrad över situationen för etniska och religiösa minoritetsgrupper i Burma.

Aung San Suu Kyi är en av sex personer som blivit kanadensiska hedersmedborgare. Bland dem finns den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som räddade judar undan Förintelsen under andra världskriget, och Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela.

Annons

Efter Kanadabesöket reser Aung San Suu Kyi till Sverige den 12-13 juni för att träffa bland andra statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

Aung San Suu Kyi har hyllats för sin demokratikamp, men sedan hon tillträdde har hon beskrivits som en kämpe med glorian på sned. Kritiken handlar framför allt om att hon inte gör något åt systematiska övergrepp mot den muslimska minoriteten rohingya.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons