Annons
Nyheter

Nära vän Suu Kyis presidentkandidat

En nära vän till fredspristagaren Aung San Suu Kyi väntas inom kort utses till president för Burma, sedan han nominerats av demokratirörelsen NLD. Kandidaten, den 69-årige tidigare universitetsläraren Htin Kyaw, är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse.(TT)
Publicerad 10 mars 2016

Kandidaten, den 69-årige tidigare universitetsläraren Htin Kyaw, är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse. Han har varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop och arbetade under en tid som hennes chaufför.

Nomineringen kommer först fyra månader efter NLD:s jordskredsseger i Burmas parlamentsval, då rörelsen fick cirka 80 procent av rösterna. In i det sista har Suu Kyi arbetat för att få bort den klausul i Burmas konstitution som hindrar henne från att själv ta över presidentposten. Men hon har inte lyckats nå en överenskommelse med militären, som nu tvingas lämna över makten, rapporterar BBC.

Annons

Regeln säger att en person med utländska barn inte får utses till president och innebär att Suu Kyi, vars barn är brittiska medborgare, inte är valbar. Men hon har gjort klart att hon kommer att styra landet genom ett ombud.

Att det ombudet blir Htin Kyaw är nära nog säkert, eftersom NLD kontrollerar både under- och överhuset i parlamentet, skriver nyhetsbyrån AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons