Annons
Nyheter

Styrkor rycker västerut - larm i Tripoli

Den libyske krigsherren Khalifa Haftars styrkor förbereder en framryckning mot landets västra delar - möjligen också huvudstaden Tripoli. I Tripoli håller den internationellt erkända regeringen armén på tå.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Förflyttningen av soldater mot västra Libyen görs i syfte att "frigöra moderlandet från terrorism", meddelar en talesperson för självutropade Libyens nationella armé (LNA), som leds av Khalifa Haftar och som stödjer den alternativa regeringsbildningen som är baserad i landets östra delar.

En upptrappning, konstaterar premiärminister Fayez al-Sarraj i Tripoli. Hans internationellt erkända regering har svarat med att utfärda ett särskilt beredskapslarm till militären, om att den ska vara "redo att möta alla hot".

””
Annons

Ryckt fram söderut

Haftars LNA-styrkor har under de senaste veckorna ryckt fram i södra Libyen och där tagit kontroll över flera oljefält. Haftar själv har återkommande signalerat att han förr eller senare kommer ta sikte på huvudstaden.

I ett filmklipp som LNA publicerat syns en konvoj av armerade fordon och mindre lastbilar med tunga vapen påmonterade köra fram längs en väg. Det framgår inte exakt var denna väg ligger, men enligt Reuters tycks det vara kustvägen som kopplar samman LNA-kontrollerade Benghazi med Tripoli.

Västerut finns dock ett flertal starka miliser som motsätter sig det östliga styret.

Guterres på besök

LNA:s vapenskramlande sker samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres besöker landet, med hopp om en plan för att val ska kunna hållas i framtiden. FN vill få slut på kaoset i Libyen, som rått sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011, och försöker därför medla mellan Haftar och regeringen i Tripoli som leds av premiärminister Fayez al-Sarraj.

Den 75-årige före detta generalen Haftar - som stöds av Egypten och Förenade arabemiraten - strävar efter att erkännas som Libyens högste militäre befälhavare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons