Annons
Nyheter

Kungen: "Oacceptabel brist på lojalitet"

Ett folkhav intog Barcelonas gator i protest mot polisvåld under söndagens olagligförklarade folkomröstning. Samtidigt lamslår strejker i regionen både kollektivtrafik och offentlig service. Kung Felipe kallar i ett tv-tal omröstningen en "oacceptabel brist på lojalitet".(TT)
Publicerad 3 oktober 2017
””
””

Totalt deltog cirka 700 000 personer i tisdagens protester i Barcelona, uppger stadens polis enligt nyhetsbyrån AFP - efter att först ha sagt cirka 300 000. Bland annat samlades enorma skaror utanför högkvarteret för den nationella poliskåren, som i demonstranternas slagord bland annat beskrivs som en "ockupationsstyrka".

Kungen: "Oacceptabel"

Annons

Manifestationer hölls även på flera andra håll runt om i Katalonien och kilometerlånga bilköer uppstod efter att omkring 50 vägar blockerats, rapporterar El País.

Spaniens kung Felipe diskuterade läget i Katalonien med premiärminister Mariano Rajoy på tisdagen och höll sedan ett tv-tal till nationen på kvällen. Han sade att läget i Katalonien är "mycket allvarligt", att folkomröstningen var olaglig, att det katalanska ledarskapet visat "oacceptabel" brist på lojalitet, att deras beteende kan sätta den spanska ekonomiska utvecklingen i fara och att de "placerat sig helt utanför lagen och demokratin".

””

Till följd av att flera fackförbund utlyst generalstrejk stod kollektivtrafiken stilla i Barcelona. Under kvällsrusningen öppnades den igen, men med minimal bemanning. Även pendel- och regionaltågstrafiken i Katalonien var kraftigt bantad.

"Uppviglar till uppror"

Dessutom hölls många skolor stängt, medan tre fjärdedelar av sjukvårdsarbetarna inte gick till arbetet och verksamheten vid hamnen i Barcelona stannade av. Även en rad kulturella institutioner hölls stängt - däribland turistmagneten Sagrada Família.

Från Madrid kommer ilskna reaktioner.

””

Samtidigt rasar man mot att poliser ur den nationella kåren och civilgardet på några platser i Katalonien tvingats lämna de hotell där de är inkvarterade. Detta efter att ilskna lokalbor samlats utanför.

Vill se medling

Enligt regionpresidenten Carles Puigdemont fick nära 900 personer vård i samband med folkomröstningen. Myndigheterna har dock bara bekräftat 92 skadade, varav två av fyra som lagts in på sjukhus har allvarliga skador, skriver AFP.

Det blev en överväldigande majoritet för ja till självständighet, men endast omkring 40 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen. Puigdemont har sagt att han nu kommer att skicka vidare frågan till regionparlamentet, där de självständighetsivrande partierna har majoritet. Samtidigt har han bett om en internationell medlingsinsats för att få till en dialog med Madrid.

Annons

Ett eventuellt utropande av självständighet lär knappast accepteras av centralregeringen, och möter även motstånd från en betydande del av den katalanska befolkningen.

Katalonien är en viktig region för den spanska ekonomin och svarar för omkring 19 procent av landets BNP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons