Annons
Nyheter

Ministrar klara och May "redo att jobba"

Theresa May är fast besluten att stanna kvar vid makten och hon avser göra det med i stort sett samma regering som före det för henne förödande valet . May kämpar också intensivt med att få till en överenskommelse med det tänkta stödpartiet, nordirländska DUP.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

Det var få personförändringar i den ministersammansättning som premiärminister Mays kansli presenterade på söndagen. Philip Hammond sitter kvar som finansminister, Boris Johnson som utrikesminister och David Davis som brexitminister.

En nyhet är att parlamentsledamoten David Lidington får jobbet som justitieminister. Han var brittisk EU-minister 2010-2016. Den tidigare justitieministern Liz Truss blir nu näst högste beslutsfattare på finansdepartementet.

Annons

David Gauke blir minister för arbete och pensioner.

"Står till tjänst"

””
””

Men Theresa May har mycket att bita i. Mest akut är det att få till stånd en stabil överenskommelse med det tilltänkta stödpartiet, det protestantiska unionistpartiet DUP.

Men tongångarna mellan de båda partierna är avvaktande, och May och DUP-ledaren Arlene Foster har inte träffats efter valet.

””

DUP är också kontroversiellt att samarbeta med för Mays parti Tories, bland annat på grund av sin socialkonservatism, med motstånd mot gay-äktenskap och abort-rättigheter.

Oro för fredsavtal

Det finns också en oro för vad en ny position för Nordirlands protestantiska parti kan innebära för Nordirlands fredsavtal

Irlands premiärminister Enda Kenny har efter valresultatet ringt till Theresa May och luftat oro över fredsavtalet i Nordirland. Kenny ska ha sagt att en brittisk regering som regerar med stöd av DUP skulle kunna utgöra en "utmaning" mot fredsavtalet, som slöts 1998, och vars fortlevnad bygger på Londons neutralitet i frågan.

Nordirland plågades i årtionden av våld mellan katoliker och protestanter.

Till det kommer en allmän misstro mot May efter den misslyckade valrörelsen - samtidigt som många vill ha kontinuitet eftersom förhandlingsstarten om ett brittiskt utträde ur EU är bara några dagar bort.

””
””
Annons

Corbyn redo ta över

Tidningen Mail on Sunday citerar fler kritiska högerröster, och hävdar att utrikesminister Boris Johnson "funderar på en satsning på ledarposten".

Men det tillbakavisas av Johnson själv.

””

Tories fick 318 platser i valet, mot tvåan Labours 262. Men den stora marginalen beror på det brittiska valsystemet - i procent blev marginalen liten, 42,4 procent för Tories mot Labours 40,0.

Labourledaren Jeremy Corbyn ser därför valet som oavgjort. Han har klargjort att han gärna skulle försöka sig på en minoritetsregering. Ett annat alternativ är ännu ett val.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons