Annons
Nyheter

Statsvetare: Att Trump ljög blir en grej

Förre FBI-chefen James Comeys uttalanden kan bli en del i framtida bevisning mot Donald Trump, men de kan också sinka den amerikanske presidenten. - Det kan sluta i att han inte får något gjort, säger Elizabeth Walentin, svensk-amerikansk statsvetare.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Utfrågningen av James Comey i senaten kan bli en del i en framtida riksrättsprocess, säger Elizabeth Walentin som tidigare jobbat med kampanjer för Demokraterna.

””

"Ineffektiv president"

Annons

Förutom de rent lagliga aspekterna och de gråzoner som Trump verkar ha rört sig i betyder det också mycket att frågan om Ryssland tar så stor plats i debatten, menar Walentin.

””

Elizabeth Walentin såg inte mycket nya fakta komma på bordet i utfrågningen, utan mer utvecklande resonemang av en historia som redan var känd. Däremot tror hon att Comeys uttalande om att Trump är en lögnare kommer att få betydelse.

Struntar i kutym

””

TT: Vad kommer det pratas mest om i efterspelet av utfrågningen?

””

"Väljare kan påverkas"

Republikaner som ryckt ut till Trumps försvar menar att han kom med ett förslag, inte en order, till Comey när han tog upp utredningen om den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Micheal Flynn.

Enligt en analys från Washington Post borde Comeys förhör leda till att republikaner nu på ett tydligare sätt uppmärksammar hur allvarligt problemet har blivit.

Gränsdragningen mellan presidentmakten och FBI är viktig, enligt Elizabeth Perry, amerikansk jurist och forskare vid Umeå universitet, som också haft praktik i Vita huset. Hon säger att det finns en stor grupp konservativa väljare som kan komma att påverkas om kritiken mot Trump blir för stor.

Och de förtroendevalda påverkas dels av väljaropinionen, dels på ett personligt plan, när det gäller hur mycket skandaler de kan tåla.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons