Annons
Nyheter

Stalkningscenter hjälper förföljda

I Sverige kan stalkare dömas för brottet olaga förföljelse. I Danmark, där lagstiftningen saknas, finns däremot ett särskilt center dit drabbade kan vända sig. - Vi hjälper även stalkers, säger direktören Lise Linn Larsen.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

När Lise Linn Larsen avslutade det korta förhållandet med mannen började han i stället att förfölja och trakassera henne. Till slut blev det så illa att hon tvingades att gå under jorden och flytta från sitt hem i Köpenhamn.

Men när förföljelsen väl upphört drabbades hon i stället av posttraumatisk stress, blev sjuk och förlorade sitt arbete. När hon började må bättre skrev hon en bok om sina upplevelser.

””
Annons

Träffa psykologer

I Danmark finns Dansk Stalking Center som har avdelningar i Köpenhamn och Århus. Där kan människor som har blivit utsatta för stalkning träffa psykologer, få rådgivning och hjälp med att vända sig till polisen för att göra en anmälan. På drygt ett år har exempelvis drygt 170 utsatta män och kvinnor fått psykologisk hjälp och även förövare kan vända sig till centret.

Lise Linn Larsen är sedan ett år direktör för centret:

””

Finns inte i Sverige

Något liknande finns inte i Sverige, men behovet av att få exempelvis psykologisk hjälp är stor.

””

TT: Vore det önskvärt med ett liknande center i Sverige?

””

Roks kvinnojour stöder kvinnor som bor på deras skyddade boenden i Sverige. Men Zozan Inci, Roks ordförande, uppger att ett särskilt center kan vara intressant för de som förföljs eller stalkas men inte utsätts för mäns våld.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons