Annons
Nyheter

Italiens nej ökar tvivlet på EU:s asylreform

Italiens nya regering inleder sitt styre med att säga nej till EU:s asylreform - åtminstone som den ser ut just nu. Den överenskommelse som utlovats till slutet av juni verkar nu allt mer osannolik.(TT)
Publicerad 4 juni 2018

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini ägnar själv tisdagen åt ett möte i senaten, men skickar med ett tydligt nej till den diskussion som EU-ländernas migrationsministrar då har om försöken att skapa nya gemensamma asylregler i EU.

””

I Salvinis frånvaro kommer Italien att representeras av landets EU-ambassadör.

Annons

Orolig Fritzon

Sveriges migrationsminister Heléne Fritzon (S) försöker hålla optimismen uppe - men låter klart inställd på att det kommer att bli svårt att nå en uppgörelse vid tisdagsmötet i Luxemburg.

Hon tackar ändå EU:s nuvarande ordförandeland Bulgarien för att man fortsätter att försöka.

””

Merkel tvekar

Tisdagsmötet har länge setts som avgörande för att EU-ledarna ska kunna ge slutgiltigt klartecken till ett nytt asylsystem när de håller sitt nästa toppmöte i Bryssel om drygt tre veckor.

I en tidningsintervju i söndags aviserade dock Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det sannolikt är för tidigt att tro på en uppgörelse redan i juni. Inte minst finns ett benhårt motstånd från länder som Ungern och Polen som envist vägrar att gå med på någon form av obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan medlemsstaterna.

Från Italien hälsar nu Salvini dessutom att landet kräver ytterligare åtgärder på migrantsidan.

"Landstigandet och omhändertagandet av hundratusentals 'icke-flyktingar' kan inte fortsätta att bara vara Italiens problem. Antingen sträcker Europa ut en hand för att hjälpa oss med säkerheten eller så måste vi välja en annan väg", skrev den nye inrikesministern på Twitter på måndagen.

"Alla vill inte"

Heléne Fritzon tänker ändå markera den svenska regeringens åsikt om att det är viktigt att enas. Och samtidigt varnar hon för att tiden är knapp. Om ingen uppgörelse kan hittas snart riskerar allt att fastna i kampanjandet inför nästa EU-val och tillsättandet av nästa EU-kommission under 2019.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons