Annons
Nyheter

Snart nytt toppmöte mellan USA och Nordkorea

"Vi fortsätter göra framsteg", meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang. Sydkorea uppger samtidigt att ett nytt toppmöte mellan Trump och Pyongyang kommer att arrangeras så snart som möjligt.(TT)
Publicerad 7 oktober 2018

Under det två timmar långa mötet diskuterades nedrustningsfrågor och ett kommande andra toppmöte mellan länderna. Efter att Pompeo och Kim skildes åt skrev utrikesministern på Twitter att han är nöjd med resan.

"Vi fortsätter att göra framsteg mot de överenskommelser som slöts vid toppmötet i Singapore. Tack för att ni tog emot mig och mitt team."

Annons

"Väldigt trevlig dag"

Även från nordkoreanskt håll kom positiv respons.

””

Det sydkoreanska presidentkansliet i Seoul meddelar också att ett nytt toppmöte mellan USA och Nordkorea kommer att äga rum så snart som möjligt.

Söndagens besök i Pyongyang var Pompeos fjärde resa till Nordkorea. Den amerikanske utrikesministern har tidigare antytt att länderna rört sig närmare en överenskommelse, bland annat efter ett tidigare besök i landet i juli. Det höll dock inte Nordkorea med om, utan beskyllde i stället USA för att komma med "rovgiriga" krav.

En skakig relation

Relationen mellan länderna har pendlat mellan god och ansträngd sedan USA:s president Donald Trump träffade Kim i Singapore i juni och slöt en överenskommelse om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Trots tidigare löften bedöms Nordkorea inte ha tagit några konkreta steg mot att montera ned sina kärnvapen.

I augusti ställde Trump in sin utrikesministers planerade Nordkorearesa med anledning av "otillräckliga framsteg".

Men de hårda tongångarna har varvats med lovord och utsträckta händer. Senast för en vecka sedan berättade Trump att han brevväxlar med Kim, och att han tagit emot "vackra" och "fantastiska" brev från den nordkoreanska ledaren.

Under sin Asienresa besöker Pompeo även Japan, Sydkorea och Kina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons