Annons
Nyheter

Smarta hajfällor ska stoppa attacker

Efter en kraftig ökning av antalet hajattacker, den senaste mot en 17-åring, agerar myndigheterna i australiska New South Wales. Med hjälp av "smarta" fällor och taggning av hajar ska ytterligare attacker undvikas. New South Wales i östra Australien är landets folkrikaste delstat.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

New South Wales i östra Australien är landets folkrikaste delstat. Det är där som merparten av hajattackerna i Australien, fem av totalt nio stycken hittills i år, har ägt rum, enligt nyhetsbyrån AFP.

I måndags var det dags igen. En 17-årig surfare fick föras till sjukhus sedan han blivit biten i höften av en haj. Som en direkt respons ska nu antalet "smarta" hajfällor utanför delstatens kust ökas kraftigt, från 15 till 100, rapporterar ABC News.

Annons

Fällorna, bojar försedda med linor med agnade krokar, skickar sms och e-post till forskare så fort en haj har fångats. Forskarna "taggar" hajarna med ultraljudssändare, och för dem sedan längre ut till havs. Med hjälp av sändarna kan hajarnas rörelser sedan följas via särskilda webbsidor och appar.

Enligt myndigheterna har metoden visat sig vara effektiv. Bara sedan i maj har 31 stora vithajar och fem tjurhajar taggats och omlokaliserats, enligt ABC News.

Men "hajtaggningen" har också kritiserats. Enligt vissa studier kan de ljud som sändarna ger ifrån sig påverka ekosystemen. Det finns även misstankar om att hajarnas beteende kan påverkas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons