Annons
Nyheter

Skräck och död i "kalifatets huvudstad"

Det är en av de mest isolerade platserna på jorden. Islamiska staten har styrt syriska al-Raqqa med järnhand, satt skräck i befolkningen och lockat utländska jihadister till "huvudstaden" i det så kallade kalifatet - som knakar i fogarna.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Ingenting är längre som förut i al-Raqqa - staden som efter det att den togs över av Islamiska staten (IS) blivit en symbol för mänsklighetens mest brutala mörker. Det självutropade kalifatets syriska kronjuvel har stått under extremisternas hårdföra kontroll sedan 2014.

””

Tidigare, innan allting blev annorlunda, brukade invånarna hopas på gatorna på fredagarna, uppdatera varandra om vad som hänt under veckan. Men nu krävs tillstånd för att samlas offentligt, IS-styret vill inte riskera en komplott. För det mesta gapar gatorna tomma, människor håller sig hemma, utom synhåll för sedlighetspolisens kritiska ögon som söker efter brott mot dess extremt stränga tolkning av islam.

Annons

Kontrollerar informationen

Omfattande propagandakampanjer lockade tidigare många utländska IS-anhängare till al-Raqqa. Samtidigt har internetkaféer stängts ner och civilbefolkningen förbjudits från att kommunicera med utländska journalister. Aktivister, som de i RBSS, riskerar livet för att sprida vittnesmål om verkligheten under IS kontroll. Uppgifterna är svåra att verifiera, men flyktingar och avhoppare har stärkt bilden av extremisternas skräckvälde.

””

När IS svepte in i staden tog de över moskéer, körde bort kristna och förvandlade kommunala byggnader till högkvarter. Klädkoder för båda könen infördes precis som obligatorisk bön och kurser i sharia. Rökning och satellit-tv förbjöds.

Avhuggna huvuden, spetsade på staket eller hängda från lyktstolpar, har samtidigt skickat omisskänneliga signaler till meningsmotståndare. Den som inte underkastar sig stadens nya regler riskerar att sluta sina dagar i en rondell eller på ett torg, i händerna på en av jihadisternas bödlar.

Dödandet fortsätter

””

Men det är inte bara IS som har satt skräck i al-Raqqas invånare. Med tiden har det börjat regna allt fler bomber från himlen - från amerikanska och ryska stridsflyg som riktat in sig på IS-kontrollerade byggnader. Men ibland missar de sitt uttalade mål, och civila dödas i stället.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons