Annons
Nyheter

Skadeskjutet IS sprider virtuellt kalifat

För ett år sedan utropade Irak seger över IS. Men trots att extremisternas territoriella drömmar gått i kras har de inte gett upp kampen om ett kalifat. Nu är spridningen av propaganda avgörande för gruppens överlevnad, enligt en expert.(TT)
Publicerad 5 december 2018
””

När IS (Islamiska staten) kördes ut från den irakiska staden 2017 hade universitetet varit ockuperat av extremisterna i över två år. De flesta byggnader förstördes under striderna, men nu återvänder studenter och akademiker.

Osäkerheten är dock djupt rotad och enligt al-Allaf finns en rädsla för att terrorismen ska komma tillbaka. Många tvingades jobba kvar under IS, då litteratur bannlystes, böcker brändes och hot om straff utfärdades.

””
Annons

"Drivits under marken"

I helgen har det gått ett år sedan Bagdad utropade seger över IS. I dag har extremistgruppen förlorat nästan hela det territorium som den en gång kontrollerade, även i Syrien, men det innebär inte att rörelsen är helt borta.

””

IS agerar återigen som en gerillarörelse och fokuserar på att bygga upp sin underjordiska verksamhet, enligt Lund. Potentiella rivaler i det irakiska lokalsamhället mördas och extremisterna driver in pengar genom halvkriminell verksamhet - en strategi experter oroar sig för och som påminner om den som användes innan kalifatet utropades 2014.

””
””

Syrien och Irak var centrum för det självutropade kalifatet, men extremisterna hade och har fortfarande förgreningar med närvaro i bland annat Afghanistan, Västafrika och Sinai.

Ökar på internet

Michael Krona, medieforskare vid Malmö universitet, följer det han kallar det virtuella kalifatet i kommunikationsappen Telegram. IS övergick till den krypterade plattformen 2016 och enligt honom har närvaron ökat avsevärt i takt med de territoriella förlusterna.

””
””

Svårt att komma åt

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har analyserat innehåll på icke-krypterade plattformar. På Twitter och Facebook har IS svårare att få fäste då de sociala nätverken jobbar med att ta bort våldsbejakande propaganda - problemet är de nya och mindre plattformar som dyker upp med jämna mellanrum, enligt rapportförfattaren Lisa Kaati.

””

Någon vetenskapligt belagd metod för att komma till bukt med spridningen finns däremot inte, enligt Kaati.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons