Annons
Nyheter

Sjukhus bombades sönder i Aleppo

Ett av östra Aleppos största sjukhus totalförstördes i ett flyganfall på måndagen. "Vi är helt utmattade", berättade sjuksköterskan Mohammad Abu Rajab för TT bara dagar innan sjukhuset förvandlades till spillror.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Medan bomberna släpps på sjukhus efter sjukhus, kämpar den lilla vårdpersonal som finns kvar i den belägrade syriska staden dygnet runt.

"Situationen är fruktansvärd", skrev 34-årige Mohammad Abu Rajab under en vilopaus i arbetet som sjuksköterska på M10, en av de större vårdinrättningarna i östra Aleppo. Där bistod han kirurgen i sjukhusets operationsrum.

Annons

"Det har varit en väldigt blodig dag, med helt otroliga fall", berättade han i en skriftlig konversation före helgens och måndagens bombningar.

Mohammad Abu Rajab, som arbetar för hjälporganisationen Syrian American Medical Society (Sams), tillade:

"Vi har fått in många typer av skador, orsakade av flyganfall, tunnbomber, raketer, fosforbomber".

Bara tre dagar senare uppges sjukhuset ha totalförstörts i ett flyganfall.

””

Begravda i rasmassor

För CNN uppger det oppositionella Aleppo Mediecenter att minst sju människor dödades i måndagens flygattack mot M10. Ett okänt antal människor har begravts under rasmassor. AFP rapporterar att tre personer som arbetade på sjukhuset finns bland dödsoffren.

I intensifierade försök att återta de rebellkontrollerade delarna av staden slår den syriska regimen, med ryskt flygunderstöd, urskillningslöst. Läkare utan gränser (MSF) vittnar om en dramatisk ökning av skadade och döda de senaste veckorna.

Mohammad Abu Rajab berättade att sjukhuset M10 i fredags noterade 15 döda - varav fem barn.

"Jag har sett mycket död i dag", konstaterade han lakoniskt, innan han bad att få avbryta konversationen för att hinna vila en kort stund innan nästa pass.

Skriande brist

Annons

Då visste han inte att hans sjukhus skulle bombas dagen efter, och totalförstöras efter ytterligare två dagar.

Två patienter dödades och 13 skadades i attacken i lördags, skrev Sams i ett uttalande. Sjukvårdspersonalen tvingades då ta sin tillflykt till en källare i närheten. "Människor sitter fast under rasmassorna och vi kan inte nå dem på grund av intensiteten i bombningarna", skrev Mohammad Abu Rajab i uttalandet efter attacken.

Bara några dagar tidigare hade två andra vårdinrättningar satts ur spel efter bombräder, och Sams uppgav då att det bara fem fanns fungerande sjukhus i den belägrade staden. De runt 30 läkare som finns kvar i östra Aleppo sliter dygnet runt för att rädda de värst drabbade.

Sjukhusen lider brist på allt ifrån bandage till bedövningsmedel och operationsverktyg.

Hopp trots allt

Trots den extrema situationen har Mohammad Abu Rajab inte gett upp.

"Du kanske blir förvånad, men vi har fortfarande hopp. Vi tror att godheten till slut kommer att segra", skrev Mohammad Abu Rajab i fredags.

TT: Vad skulle du vilja skicka för budskap till omvärlden?

"Ni ser alla vad som händer. Om det finns någon rättvisa i den här världen. . . Så ber jag er: stoppa folkmordet i Aleppo."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons