Annons
Nyheter

Minst 130 dödade i IS-attack i Irak

En lastbil fylld med sprängämnen dödade minst 130 människor - varav många barn - i centrala Bagdad på söndagsmorgonen. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet som var riktat mot Iraks shiamuslimska majoritet.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Dödssiffran har stigit stadigt efter terrordådet, som riktade sig mot ett shoppingområde i stadens centrala delar - välbesökt inför den kommande avslutningen av den muslimska fastemånaden Ramadan.

Enligt mediebolaget al-Jazira förväntas dödstalen stiga ytterligare, eftersom många offer för terrordådet tros ligga begravna under rasmassor. Ytterligare runt 200 människor rapporteras ha skadats i explosionen.

Annons

Tilltagit i rask takt

Bombdådet är ett i raden av blodiga attacker under våren och kommer en vecka efter att irakiska styrkor återtagit al-Fallujah, en stad fem mil väster om Bagdad som har varit ett av terrorrörelsens främsta fästen i Irak.

””

Strategin ser ut att vara enkel. Efter en rad bakslag och förlorade territorium vill IS tvinga bort de irakiska styrkorna från slagfältet. Efter att ha förlorat al-Fallujah är Mosul den enda irakiska staden som fortfarande står under terroristernas kontroll.

””

Vill inte kritiseras

””

Strategin ses också i både Syrien och Turkiet, där IS slagit till mot så kallade "mjuka mål" på centralorter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons