Annons
Nyheter

Sändebud: Närmaste månaderna avgör

De närmaste månaderna kommer att avgöra om fredsförhandlingarna om Syrien flippar eller floppar, enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura. Och han säger att allt nu hänger på USA och Ryssland.(TT)
Publicerad 5 juli 2016
””

Han har sagts ha världens i särklass svåraste jobb. Nu pekar den svensk-italienske diplomaten på att den avgående presidenten Barack Obamas administration kommer att börja växla ner i september inför presidentvalet och att det därför är fram till dess fredsprocessen har på sig.

””

"Inte fastna"

Annons

Men även om läget ser mörkt ut har de Mistura också kallats den evige optimisten. Han pekar på att Obama går till historien som den som ordnade relationerna med Iran och Kuba, och att nu även Syrienfred ligger inom räckhåll.

””

Han pekar också på att Syriens befolkning är krigstrött samt att flyktingkrisen ökat EU:s vilja att hitta en lösning. Staffan de Mistura hoppas också att alla parter inser att ingen har möjlighet att militärt kan vinna konflikten - som började för fem år sedan.

Staffan de Mistura önskar att också Moskva ingår i den skaran.

””

Fortsätta stötta

Även utrikesminister Margot Wallström deltog i seminariet. Hon säger att Sverige - som också är på väg in i FN:s säkerhetsråd - ska fortsätta stödja insatsen mot extremistgruppen Islamiska staten militärt och de humanitära insatserna samt den politiska lösningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons