Annons
Nyheter

Sánchez träffar katalanske regionpresidenten

Den nye spanske premiärministern Pedro Sánchez ska på måndag träffa Kataloniens regionpresident Quim Torra. Sánchez har uppmanat de katalanska separatisterna att "vända blad" sedan Torra sagt att han vill ha en ny folkomröstning om självständighet.(TT)
Publicerad 7 juli 2018

Den nye spanske premiärministern Pedro Sánchez ska på måndag träffa Kataloniens regionpresident Quim Torra. Sánchez har uppmanat de katalanska separatisterna att "vända blad" sedan Torra sagt att han vill ha en ny folkomröstning om självständighet.

För att minska spänningarna inför samtalen har sex av de nio katalanska ledarna som hållits fängslade nära Madrid förts över till Katalonien. Tillsammans med den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont är de anklagade för uppvigling och uppror och riskerar upp till 25 års fängelse för deras roll i den katalanska självständighetsförklaringen i oktober 2017.

Annons

Enligt Torra är syftet med samtalen att "finna en socialistisk" ståndpunkt för katalanskt självstyre. Den spanska regeringen har tidigare avvisat kravet på autonomi genom talespersonen Isabel Celaa som sagt att "rätten till självbestämmande finns inte i konstitutionen".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons