Annons
Nyheter

Saknad svensk utlöser kris för Kina

Den svenske förläggaren Gui Minhais försvinnande har föranlett något av en diplomatisk kris för Kina. Minst åtta regeringar, bland annat Tyskland, Japan, Australien och USA, har tagit upp frågan om svensken och dennes saknade kollegor privat med kinesiska tjänstemän.(TT)
Publicerad 6 februari 2016

Den svenske förläggaren Gui Minhais försvinnande har föranlett något av en diplomatisk kris för Kina. Minst åtta regeringar, bland annat Tyskland, Japan, Australien och USA, har tagit upp frågan om svensken och dennes saknade kollegor privat med kinesiska tjänstemän.

Gui Minhai, som arbetar på ett Hongkong-baserat förlag, har visats upp i kinesisk statlig tv där han säger sig erkänna sig skyldig till en gammal trafikolycka. Den kinesiska polisen har sedan dess bekräftat att de fyra andra försvunna förläggarna gripits.

Annons

Europaparlamentet uppmanade i fredags ett "omedelbart säkert frisläppande" av alla fem. Reuters har intervjuat 15 diplomater i Kina och Hongkong, och alla uttryckte oro för situationen. Några av dem varnade för en diplomatisk kris. Kina vidhåller att inget olagligt skett, och att Hongkongs autonomi respekteras.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons