Annons
Nyheter

Säkerheten Tunisiens stora utmaning

Tunisiens nationella dialogkvartett tog emot Nobels fredspris under högtidliga och praktfulla former i Oslo rådhus. De fyra organisationerna prisas för att ha bidragit till fred i det sköra läget efter Jasminrevolutionen 2011.(TT)
Publicerad 10 december 2015

Röda mattan hade rullats fram på rådhustrappan i Oslo när representanterna för Tunisiens nationella dialogkvartett anlände under ett rigoröst säkerhetspådrag. I fjol tog sig en mexikansk aktivist upp på scen när skolflickan Malala Yousafzai fick sin medalj, men i år avlöpte ceremonin utan avbrott.

Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullman-Five betonade i sitt tal att hon hoppas att fredspristagarna kan inspirera andra i de turbulenta tider vi befinner oss i.

Annons

Mot fred

””

Tunisien har sedan den arabiska våren setts som ett föredöme. Diktatorn Zine al Abidine Ben Ali flydde 2011 och samma år valdes ett tillfälligt parlament. 2012 och 2013 skedde ett par uppmärksammade politiska mord och det nordafrikanska landet befann sig i ett svårt läge. Det var då kvartetten bildades och den höll i dialogen mellan regering och opposition vilket ledde till en fredlig utveckling.

Tufft säkerhetsläge

Utmaningar saknas dock inte. Arbetslösheten är hög, landet brottas med sociala och ekonomiska problem och landet har drabbats av flera terrorattacker den senaste tiden. Kaci Kullman-Five underströk att mycket arbete återstår.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons