Annons
Nyheter

Ryssfokus vid kärnkraftsbygge

Är det en rysk bulvan som ligger bakom en av de omtvistade delägarna till det kärnkraftverk som ska byggas i Finland bara 15 mil från Sverige? Finlands regering har begärt in klarlägganden om bolaget, uppgifter som ska lämnas in senast i dag.(TT)
Publicerad 6 juli 2015

Det var länge oklart om kraftbolaget Fennovoima, som i förra veckan lämnade in bygglovsansökningar för kärnreaktorn i Pyhäjoki, skulle lyckas uppfylla kravet om att minst 60 procent av kärnkraftverket ska ägas av bolag i EU- och EES-länder. En kroatisk delägare har pekats ut som bulvan för ryska intressen, och det finländska arbets- och näringsministeriet har krävt detaljerad information om det kroatiska bolaget. Pyhäjoki ligger mindre än 15 mil från Haparanda, Kalix, Luleå och Skellefteå.

Affären sätter de komplexa finskryska relationerna på sin spets. Parallellt pågår ett toppmöte inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Helsingfors. Den ryske talmannen Sergej Narysjkin och fem andra ryska delegater skulle ha deltagit, men nekades inresa till Finland. Narysjkin finns med på EU:s sanktionslista som införts efter krisen i Ukraina, en kris som också är högst på OSSE-mötets dagordning. Ryssland väntas komma med en motreaktion och någon form av sanktioner mot Finland är möjligt.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons