Annons
Nyheter

Ryskt veto i FN om Aleppo

Ryssland har lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot förslaget till en resolution med krav på ett omedelbart stopp av flygattacker mot den syriska staden Aleppo. Beskedet var väntat. I förslaget till resolution, som kom från Frankrike, krävdes också förbud mot militärflyg över den hårt ansatta miljonstaden.(TT)
Publicerad 8 oktober 2016

Ryssland har lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot förslaget till en resolution med krav på ett omedelbart stopp av flygattacker mot den syriska staden Aleppo. Beskedet var väntat.

I förslaget till resolution, som kom från Frankrike, krävdes också förbud mot militärflyg över den hårt ansatta miljonstaden. En vapenvila och fri passage med humanitärt stöd till hela Syrien fanns också med i resolutionsutkastet.

Annons

Det är femte gången sedan Syrienkriget inleddes 2011 som Ryssland lägger in sitt veto i frågor som rör landet. Tidigare har de ryska vetona fått stöd av Kina men på lördagen valde Kina att lägga ned sin röst.

Även Angola lade ner sin röst medan Venezuela följde den ryska linjen och röstade emot förslaget.

Elva av de femton säkerhetsrådsmedlemmarna röstade för resolutionen. En FN-resolution kräver att minst nio stater röstar för den - och att ingen lägger in sitt veto. Det är de fem permanenta säkerhetsråddsländerna USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland som har rätt att lägga veto.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons