Annons
Nyheter

Intervju med nervgiftmisstänkta fördöms

De två män som misstänks för att ligga bakom nervgiftsdådet i Salisbury hävdar i statligt styrd rysk tv att de bara var där som turister. Downing Street beskriver intervjun som "en kränkning av offren".(TT)
Publicerad 13 september 2018

Brittiska åklagare pekade i förra veckan ut två män som misstänkta för att i mars ha försökt mörda den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet Novitjok.

I en intervju med den ryska statsstyrda propagandakanalen RT hävdar männen nu att de var i Salisbury som turister, och att de bara stannade en kort stund på grund av att det var dåligt väder.

Annons

"Källkritik behövs"

Det brittiska utrikesdepartementet bekräftar att männen som RT pratat med är de misstänkta för nervgiftsattacken.

Den brittiska polisen har namngivit männen som Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, men tillagt att de rest under falsk identitet och att namnen med största sannolikhet är alias. I statsstyrda RT påstås dock att det är deras riktiga namn, trots att Moskva tidigare sagt att några ryssar med de namnen inte existerar.

””

Obesvarade frågor

Kragh tillägger att det fortfarande är en rad frågor som förblir obesvarade, bland annat hur spår av Novitjok har funnits på de två männens hotellrum. Och vad de gjorde utanför Skripals hus.

””

Männen hävdar i intervjun med den ryska propagandakanalen att de inte arbetar för underrättelsetjänsten.

””

"Godkänd på regeringsnivå"

Den brittiske premiärministern Theresa May har sagt att attacken med största sannolikhet var godkänd på hög, rysk regeringsnivå. Hon har även sagt att de misstänkta männen är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, vilket den brittiska regeringens talesperson upprepar även efter intervjun i Kremltrogna RT.

””

Flera länder - Frankrike, Kanada, Tyskland och USA - har i ett gemensamt uttalande ställt sig bakom den brittiska bedömningen.

Ryssland har konsekvent förnekat all inblandning. Den ryske presidenten Vladimir Putin sade oväntat under onsdagen att männen har hittats, och hävdade att de inte gjort något brottsligt.

””
Annons

"En förolämpninig"

Putin tillade även att han gärna ser att männen själva uttalar sig om anklagelserna, vilket de nu alltså har gjort.

””

Reaktionen från Downing Street efter intervjun är inte nådig. Ryssland anklagas för att kränka offren genom att sända intervjun.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons