Annons
Nyheter

Rysk reporters låtsasmördare talar ut

Mannen som påstås ha anlitats för att mörda den Kremlkritiske journalisten Arkadij Babtjenko träder nu fram. Så fort Oleksij Tsymbaljuk fick morduppdraget tipsade han Ukrainas säkerhetstjänst, hävdar han för BBC.(TT)
Publicerad 10 juni 2018

En hel värld förvånades förra månaden när den kände ryske reportern Arkadij Babtjenko visade sig vara vid liv efter att dagen innan ha rapporterats död. Kritiken blev hård mot Ukraina, som anklagades för att sprida falsk information.

Syftet, hävdade man, var att avslöja ryska mordplaner mot journalisten och förhindra andra attentat beställda av Moskva. Ytterligare 29 namn påstods stå på en dödslista.

””
Annons

Frivillig soldat

Mannen som hävdar att han anlitats för mordet säger sig ha informerat den ukrainska säkerhetstjänsten SBU så fort han fick uppdraget i början av april. Tsymbaljuk säger att beställaren var vapentillverkaren Borys Herman, den ukrainare som greps efter det fejkade mordet.

"Torpeden" beskrivs som före detta ortodox präst med högersympatier och en frivillig soldat i kriget mot de ryskstödda rebellerna i Ukrainas östra del. Där han hade lärt känna Herman.

Tsymbaljuk planerade "mordet" med Herman och säger sig ha fått ett förskott på motsvarande 120 000 kronor. Han tror att han blev vald för att han ansågs lättmanipulerad. Om den anledningen stämmer var det ett stort misstag.

"Torpeden" säger sig ha spelat in alla sina kontakter med Herman. Några dagar före det fejkade attentatet träffade Tsymbaljuk för första gången sitt "offer" Babtjenko i dennes lägenhet.

Inte skratta

””

Tsymbaljuk ska då ha sagt: "Det är inte varje dag man får chansen att ge Putin en örfil".

Den 29 maj utfördes så det fejkade mordet.

””

Vid lägenheten låg journalisten i en pöl med grisblod, i väntan på ambulans.

””

Parasitmask

Annons

På kvällen skickade Tsymbaljuk ett sms till Herman: "Parasitmasken är åtgärdad". På morgonen kom svar att de skulle mötas. I stället greps Herman medan han planerade att lämna landet, heter det.

Med tanke på den direkt fientliga relationen mellan Ryssland och Ukraina, och historien med det fejkade mordet, ska det tilläggas att Tsymbaljuks historia inte är oberoende bekräftad.

Herman förnekar inte enligt BBC att han smidit planer tillsammans med Tsymbaljuk - men påstår att han också samarbetade med SBU och hela tiden visste att mordet var en bluff. Hans försvar har såvitt känt inte presenterat några bevis för det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons